Context, verleden en toekomst van een Amerikaans concentratiekamp

vrijdag 14 juni 2019

De Verenigde Staten zetten gaandeweg een netwerk van concentratiekampen op poten waar duizenden opgepakte migranten worden opgesloten. Volgens recente berichtgeving heeft de Immigration and Customs Enforcement – ICE, de immigratie- en deportatiedienst van de VS – ruim 48.000 van zulke opgepakte vluchtelingen in haar gevangenisgreep.(1)Uit deze ICE Archipel, de detentiecentra die als concentratiekampen functioneren en de ermee verbonden faciliteiten, sijpelen verschrikkelijke verhalen.

Uit het concentratiekamp Port Isabel, Texas, bijvoorbeeld: ‘maanden na uit de armen van hun ouders getrokken te zijn, werden 37 kinderen tot 39 uur opgesloten in busjes op het parkeerterrein van het detentiecentrum…’(2).

Uit het concentratiekamp El Paso del Norte Processing Center – ‘verwerkingscentrum’, alsof mensen producten zijn – bijvoorbeeld, waar bij inspectie bleek dat de instelling ‘die een maximale capaciteit van 125 mensen heeft – 750 migranten vasthield op 7 mei en 900 op 8 mei’. Daar bleek onder meer een cel te zijn die bedoeld was om 35 mensen in te zetten. Er zaten 155 mensen in. Het betreffende rapport: ‘We namen ook gedetineerden waar die stonden in toiletten in de cellen om plaats en ademruimte te maken, waarmee ze de toegang tot toiletten beperkten.’(3)

Dat is de straf voor de halsmisdaad: proberen te gaan, te staan en te leven wara jij wilt, of het nu is om te ontkomen aan doodseskaders of aan uitzichtloze, evenzeer levensbedreigende armoede. Nee., concentratiekamp is geen overdreven typering voor dit soort instellingen.

Symbolisch wrang is het bericht over het in gebruik nemen van Fort Sill, Oklahoma, als zo’n soort concentratiekamp. Het is de bedoeling van de autoriteiten dat daar 1400 kinderen van migranten worden opgesloten zolang ze niet weer bij een volwassen familielid kunnen of mogen zijn.

Wat is er opmerkelijk aan deze locatie? Welnu, allereerst is Fort Sill ene militaire basis. Echt een plek dus om kinderen vast te houden, nietwaar? Maar het is ook nog eens ene militaire basis met een opmerkelijk verleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liet de regering van de VS, onder die o zo progressieve president Franklin D. Roosevelt, 140.000 Amerikanen van Japanse afkomst puur vanwege die afkomst opsluiten in concentratiekampen. Eén van die kampen was Fort Sill. Nadat deze mensen werden vrijgelaten, werden er ook nog een tijdje Duitse krijgsgevangenen in gestopt.(4)

De plek is trouwens al eerder als concentratiekamp voor vluchtelingenkinderen gebruikt. Dat gebeurde onder die andere o zo progressieve president, Barack Obama. Want nee, dit soort verschrikkingen zijn niet pas onder Trump begonnen.

De griezelgeschiedenis van Fort Sill gaat veel langer terug. Jeffrey St. Clair bevestigde op Counterpunch(5) wat ik me al meende te herinneren: dit fort speelde nogal een rol in de koloniale onderwerping van de oorspronkelijke bevolking van de VS. ‘Fort Sill’s belangrijkste doel was het beheersen van de Comanche, Cheyenne, Kiowa en andere stammen van de Zuidelijke Vlakten die frequente aanvallen pleegden op nederzettingen in Texas en Mexico’, zo lezen we op de website van het bijbehorende museum.(6) Jazeker, de Oorlog tegen Terrorisme heeft een lange koloniale voorgeschiedenis.

Zo zat de aanvoerder van een groep strijdende Apachen, bekend geworden onder de naam Geronimo, er vanaf 1894 tot aan zijn dood in 1909 als krijgsgevangene, samen met enkele honderden andere Chihuahua-Apachen.(6) Onder de in 1886 gevangengenomen Apachen waren trouwens medestrijders, maar ook Apachen die in dienst van het Amerikaanse leger hadden geholpen om Geronimo en zijn groep te vinden! Ze waren aanvankelijk naar Florida gebracht maar daar werden ze al gauw zo ziek dat de autoriteiten bereid waren om ze naar Fort Sill te verhuizen toen mensen van eerder verslagen en daar  verbannen gemeenschappen, Comanches en Kiowa’s, ze daar gastvrijheid aanboden.(7)

De volslagen trouweloze bruutheid waar Donald Trump en zijn regering zo in uitblinken, is helemaal niets nieuws. Intussen staan ambassade en consulaat van schurkenstaat VS ook in de mini-versie daarvan genaamd Neeederland nog onbeschadigd recht overeind, niet eens dag en nacht belegerd door demonstranten. Hoe lang nog?

Noten:

1 Hamed Aleaziz, ‘A Record Number Of Immigrants Are Detained In The U.S. Blame Trump’s “Draconian” Policies, A Former ICE Official Says’ , Buzzfeed, 11 februari 2019, https://www.buzzfeednews.com/article/hamedaleaziz/immigrant-detention-ice-beds-border-policy-trump Gevonden via Katz, zie noot 2.

2 Jonathan M. Katz, ‘Call immigration detention centers what they really are: concentration camps’, LA Times, 9 juni 2019, https://www.latimes.com/opinion/op-ed/la-oe-katz-immigrant-concentration-camps-20190609-story.html

3 Jake Johnson, ‘“ Beyond Barbaric”: Internal Govt Report Reveals Migrants Forced To Stand on Toilets for Breathing Space at Overcrowded US Detention Center’, Common Dreams, 31 mei 2019, https://www.commondreams.org/news/2019/05/31/beyond-barbaric-internal-govt-report-reveals-migrants-forced-stand-toilets-breathing

4 Jake Johnson, ‘”This Is Sick”: Horror As Trump Administration Plans to Detain Migrant Children at Former Japanese Internment Camp’, Common Dreams, 12 juni 2019, https://www.commondreams.org/news/2019/06/12/sick-horror-trump-administration-plans-detain-migrant-children-former-japanese

5 Jeffrey St Clair, ‘Roaming Charges: In the Land of 10.000 Talkers, All With Broken Tongues ’, Counterpunch, 14 juni 2019, https://www.counterpunch.org/2019/06/14/roaming-charges-in-the-land-of-10000-talkers-all-with-broken-tongues/

6 Fort Sill National Historic Landmark and Museum, https://sill-www.army.mil/Museum/FSNHLM/ (gezien op 14 juni 2019)

7 Dee Brown, ‘Begraaf mijn hart bij de bocht van de Rivier’ (Baarn 1973, vertaling van ‘Bury my Heart at Wounded Knee’, 1970), pag. 352-353

Peter Storm

Tags: ,

One Response to “Context, verleden en toekomst van een Amerikaans concentratiekamp”

  1. […] Storm in Context, verleden en toekomst van een Amerikaans concentratiekamp […]