Prachtactie tegen repressief migratiebeleid

zondag 4 augustus 2019

Actievoerders bij het NAVO- en TNO-complex in Den Haag mogen bijzonder trots zijn op wat ze vandaag, 4 augustus 2019, hebben gedaan! Ze hielden een protest om het repressieve migratiebeleid aan te klagen. Ze deden dat op het dak van het het gebouw, en bij de poort, met spandoeken, met tientallen demonstranten voor de ingang en elf actievoerders op het dak., en door middel van het laten klinken van klokgeluid ewn het voorlezen van nemen van mensen die ‘zijn omgekomen als gevolg van het Europese migratiebeleid’.(1) Niet alleen kreeg de actie flink wat aandacht in gevestigde media. Ook de motieven van de actievoerders werden in die media voor het voetlicht gebracht.

De NOS schrijft bijvoorbeeld: ‘De actievoerders (…) verzetten zich tegen tegen het Europese en Nederlandse migratiebeleid, dat in hun ogen inhumaan is en “tegen het militariseren van grenzen en het bijdragen aan redenen waarom mensen moeten vluchten.” Volgens hen is zowel NAVO als TNO daarbij betrokken.’(1) Nu.nl voegt er aan toe: ‘Volgens No Border Camp zorgt de NAVO er onder meer met militaire interventies voor dat mensen moeten vluchten en speelt de NAVO ook “een steeds belangrijker rol bij het tegenhouden aan de Europese grens”. TNO behoort ondertussen tot de grootste ontvangers van EU-subsidies voor onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe technologieën voor grensbewaking, aldus de asielactivisten.’(2)

De citaten die NU.nl en NOS naar voren brengen, zijn terug te vinden in het persbericht van het No Border Camp, dat meer details en achtergronden geeft.(3) Dat No Border Camp was de meerdaagse samenkomst vanwaaruit de actie plaats vond.(4) Het betreffende persbericht noemt bijvoorbeeld ‘de NAVO-missie Sea Guardian’, die ‘nauw betrokken (was) bij operatie Sophia, de eerste openlijke militaire operatie om vluchtelingen tegen te houden voor de kust van Libië.’ Ja, het anti-migranten-beleid waar ook de NAVO aan meehelpt is een misdaad. Ja, dat TNO facliteert met haar door de EU gesponsorde technoligie deze vorm van staatscriminaliteit. Het was en bliujft zeer goed dat actievoerders dit alles zo onder de aandacht brengen. Hulde, derhalve!

Waar media minder bij stilstonden was bij de repressie die de staat tegen de actievoerders inzette. NU meldde weliswaar 17 arrestaties, de NOS 18. Hoe die verliepen, maken ze minder duidelijk. Dat doet een volgens persbericht van het No Border Camp gelukkig wel. Dat spreekt om te beginnen van 18 arrestaties. ‘Al in de vroege morgen zijn een anatal mensen opgepakt die zich op of rond het terrein bevonden.’ De demonstranten bij de ingang werden niet met rust gelaten: ‘De demonstratie voor de poort werd gesommeerd zich te verwijderen, anders zouden ook zij gearresteerd worden. Deze groep is omsingeld en uiteindelijk onder politie escorte van het terrein verwijderd.’

Vooral de dappere actievoerders op het dak kregen het zwaar te verduren: ‘De mensen op het dak van de NAVO zijn zeer hardhandig gearresteerd door een arrestatieteam, een gemaskerd en zwaar bewapend team.’(5). De staat was duidelijk niet gecharmeerd van de actie, en het feit dat gevoelige objecten als een NAVO-gebouw door actievoerders zomaar tot plek gemaakt kon worden van waaruit ze hun boodschap de wereld in konden krijgen, zal ze niet blijer hebben gemaakt. Hun chagrijn is teken van het succes waar de actievoerders op kunnen bogen. Mooi, prachtig gedaan!

Het is zaak om dit succes te onderstrepen. Het laat zien dat we wel degelijk door de muren van desinformatie en onverschilligheid hene kunnen breken, dat de staat niet onkwetsbaar is, en dat ene geluid van strijd en solidariteit niet bij voorbaat en per definitie zonder weerklank blijft. De repressie die de actie oproept laat echter ook iets anders zien: wie het repressieve migratiebeleid van de overheid aanvalt, raakt een open zenuw. Repressie van staatswege is dan het voorspelbare antwoord. Solidariteit is strafbaar.

Het is zaak de mensen die nu met die repressie te maken hebben gehad – vooral die 18 gearresteerde actievoerders – alle mogelijke steun en support te geven. De prijs die de staat mensen laat betalen als ze actievoeren is hoog. Laten we er alles aan doen om elkaar te ondersteunen om de strijd zo goed mogelijk vol te houden en door te zetten. Maar vooral en nogmaals: hulde! En dat goed solidair en strijdlustig voorbeeld maar wijd en zijn gevolgd mag worden.

Noten:

1 No Border Netwerk, ‘Geslaagde No Border Camp actie op terrein NAVO en TNO in Den Haag’ 4 augustus 2019, https://www.indymedia.nl/node/46435 (aanvulling 16.02 uur), ook te vinden via https://no-border.nl/geslaagde-no-border-camp-actie-op-terrein-navo-en-tno-in-den-haag/

1 ‘Actievoerders demonstreren bij NAVO tegen ‘”Fort Europa” NOS, 4 augustus 2019, https://nos.nl/artikel/2296269-activisten-demonstreren-bij-navo-tegen-fort-europa-18-opgepakt.html. Ook te vinden via https://no-border.nl/actie-op-terrein-navo-en-tno-in-den-haag/

2 ‘Zeventien arrestaties bij demonstraties NAVO en TNO in Den Haag Nu.nl, 4 augustus 2019, https://www.nu.nl/algemeen/5974305/zeventien-arrestaties-bij-demonstraties-bij-navo-en-tno-in-den-haag.html

3 No Border Netwerk, ‘Actie op terrein NAVO en TNO’, Indymedia, 4 augustus 2019, https://www.indymedia.nl/node/46435

4 Aankondiging vooraf en programma: ‘NO BORDER CAMP 2019’, via https://no-border.nl/no-border-camp-2019/

5 No Border Netwerk, ‘Geslaagde No Border Camp actie op terrein NAVO en TNO in Den Hhaag’ 4 augustus 2019, https://www.indymedia.nl/node/46435 (aanvulling 16.02 uur)

Peter Storm

One Response to “Prachtactie tegen repressief migratiebeleid”

  1. […] The group had climbed the roof of the NATO building to hang a banner with the text “No person is illegal.” […]